fredag 7 november 2008

Många bäckar små...

För tjugo år sen var min mamma så där pinsamt miljömedveten.

Hon var den som gjorde bort mig i mataffären med att ha egna fula tygkassar med sig. Hon kunde ta bort kartongen som då fanns runt tandkrämstuben och lämna kvar den i affären. Hon köpte alltid änglamarks tvättmedel som inte luktade någonting och vägrade ha sköljmedel i tvätten så kläderna var alldeles stela.

Hon tjatade alltid om "många bäckar små..."

Då när jag var runt tio år var hon en pina, nu är hon min hjälte!

Nu är det jag som går runt med min lilla Reisenthel i handväskan som jag fiskar upp när jag är på affären, nu är det jag som köper närproducerad mat, nu är det jag som tjatar på mina barn att vi ska sortera soporna.Men det är också roligt att inse att storkillen har hakat på. För varje vecka kommer han hem och berättar "miljökortisar" de har lärt sig i skolan.


Samlar man in alla matrester som blir över i Sverige under ett år skulle det bli en lång kö med lastbilar som sträcker sig från Stockholm till Göteborg.

Det blir 400 miljoner värmeljuskoppar (aluminiumformen) som slängs i Sverige under ett år.


Det sistnämna har lett till att Ikea nu har en utmaning till alla skolelever där den klass som samlar in flest värmeljuskoppar vinner 10.000 kr. Så just nu samlar vi koppar för fullt i hela klassen.

Många bäckar små blir till en stor, stor å!!!

Andra bloggar om , , , ,

Inga kommentarer: